Háttérképek minőségének finomhangolása a Windows 10 rendszeren

A háttérkép-tömörítő sajátosság már a Windows Vista óta jelen van. Van, aki nem vette még észre a minőségromlást, de aki igen, annak most bemutatom rá a megoldást.

_

Az említett sajátosságot a Microsoft annak érdekében alkalmazta, hogy az általunk használt nagy felbontású háttérkép a számítógépünk sebességét ne csökkentse. Ezáltal a rendszer alapértelmezés szerint a nagy felbontású háttérképet 100-ról 85 %-os minőségre tömöríti. Ezt az értéket az alábbiak szerint tetszőlegesen módosíthatjuk.

CTRL+R megnyomása után indítsuk el a regedit.exe programot -> a baloldali listában navigáljunk a "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" útvonalra, ahol a jobb oldali ablakrész üres területére jobb egérgombbal kattintva hozzunk létre egy új DWORD (32-bit) értéket. Ezt nevezzük át "JPEGImportQuality" feliratra. Dupla bal-egérgombbal rákattintva pedig Decimális értéknek állítsuk be az általunk tetszőleges értéket. A legjobb minőség eléréséhez - azaz a tömörítés kikapcsolásához - 100 kell, hogy legyen.

_

A legjobb minőség eléréséhez továbbá szükséges még az alábbiak elvégzése is:

CTRL+R után futtassuk -> %appdata%\Microsoft\Windows\Themes

A megjelenő ablakban pedig a "TranscodedWallpaper" nevű állományt nevezzük át mondjuk "TranscodedWallpaper1" névre. A mellette található "CachedFiles" nevű mappát pedig töröljük ki.

A beállítások elvégzése során elképzelhető, hogy újra be kell állítanunk a háttérképet - a Windows fájlkezelőjén keresztül válasszuk ki a képet jobb egérgombbal és alkalmazzuk háttérképként.

Ezt követően a számítógép újraindításával, vagy a felhasználói fiókunkkal történő ki- és bejelentkezéssel véglegesítsük a beállításainkat.

Ide kapcsolódó témák:

Gyönyörű fényképek a Windows 10 rendszeren

Gyönyörű fényképek a Windows 10 rendszeren - 2. rész

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.